DELEUZEOVA KRITIKA REPREZENTACIJE IZMEĐU POSTSTRUKTURALIZMA I SPEKULATIVNOG REALIZMA

Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Splitu, Broj 11, 2018.

Izvorni znanstveni članak

Matija Jelača   ORCID icon orcid.org/0000-0001-5202-9583 ; Filozofski fakultet Sveučilišta Juraj Dobrila u Puli, Pula, Hrvatska 

str 35-57

Icon
11_03_Jelaca PDF

Sažetak:

Misao Gillesa Deleuzea smještena je na razmeđu poststrukturalizma i spekulativnog/ ontološkog obrata koji je početkom dvadeset prvog stoljeća obilježio humanistiku i kontinentalnu filozofiju. S jedne strane, Deleuze sa svojim poststrukturalističkim suvremenicima dijeli predanost Nietzscheovu projektu prevrata platonizma i kritike reprezentacije. S druge strane, dok se poststrukturalizam najvećim dijelom odvijao pod znakom Heideggerovih proglasa o kraju filozofije i nadilaženju metafizike, za Deleuzea kritika reprezentacije predstavlja nužan uvjet reafirmacije prava filozofije na metafizičku spekulaciju. U ovom pogledu Deleuzea se može smatrati važnim prethodnikom spekulativnog/ontološkog obrata, stoga je bavljenje njegovom mišlju prilika za bolje razumijevanje trenutačnog stanja humanistike. Ovaj rad predstavlja Deleuzeovu kritiku reprezentacije u korist intuitivne spoznaje i spekulativne metafizike pomnim čitanjem nekoliko važnih mjesta Deleuzeovih ranih radova. U zaključku se ovo bavljenje Deleuzeovom mišlju smješta u kontekst recentnog obrata od poststrukturalizma k spekulativnom realizmu u humanistici i kontinentalnoj filozofiji.

Ključne riječi:

poststrukturalizam; Gilles Deleuze; kritika reprezentacije; intuitivna spoznaja; metafizička spekulacija; spekulativni realizam; spekulativni/ontološki obrat.

URI:

https://zbornik.ffst.unist.hr/?p=1894